ZAVŘÍT
MENU
0
Stav nákupného košíka
0,00 €
AKČNÉ PRODUKTY Náhradné diely   Doplnky Pre jazdcov ŠTVORKOLKY PITBIKE MINICROSS ELEKTROKOLOBEŽKY BUGINY MINIBIKE
ZAVRIEŤ

Ako si vybrať štvorkolku pre dieťa?

Ako si vybrať štvorkolku pre dieťa?
Často sa rodičia nemôžu rozhodnúť, akú veľkú štvorkolku svojmu dieťaťu kúpiť a či benzínovú, alebo elektrickú. Každá štvorkolka má svoje výhody a nevýhody, tu je niečo málo rád a dôležitých detailov, ktoré Vám snáď pomôžu rozhodnúť sa...



Pri výbere štvorkolky je nutné brať do úvahy vek a výšku dieťaťa a tiež kde budete štvorkolku prevažne využívať.
 
Benzínová štvorkolka 49cc (cca 3 – 7 rokov / cca 90 – 130cm)

Detská benzínová štvorkolka 49cc je vhodná pre deti od cca 3 rokov veku a veľkosti cca 90cm. Plyn sa pridáva palcom pomocou páčky na pravej strane riadidiel ako u veľkých štvorkoliek (ako doplnková úprava sa nechá prerobiť na rýchlopal ako na motorke, ale z dôvodu bezpečnosti sa to neodporúča). Štvorkolka môže/nemusí byť vybavená diaľkovým ovládaním, ktorým je možnosť na cca 50 - 60m štvorkolku naštartovať a vypnúť motor v prípade, že sa dieťa rúti na prekážku. Štvorkolka sa štartuje manuálne pomocou ťahacieho štartovacieho mechaizmu (podobne ako motorová píla), v prípade že je vybavená elektrickým štartérom, potom tiež elektricky a to tlačidlom na riadidlách prípadne pomocou diaľkového ovládania. Motor sa vypína tlačidlom na riadidlách.
Na štvorkolke je možnosť jazdiť prakticky celý deň, stačí len doliať benzín. Štvorkolka má po celý čas rovnaký výkon. Benzínová štvorkolka je hlučnejšia (ako elektrická) a vyžaduje o trošku väčšiu údržbu. Je vybavená dvojtaktným motorom, je nutné z času na čas vyčistiť karburátor, nejde ale povedať, ako často. Frekvencia čistenia je závislá na početnosti prevádzky štvorkolky, prostredí v ktorom štvorkolka jazdí, použitom palive, oleji atp.. ...čistenie karburátora, niekomu to možno znie hrozivo, ale je to otázka cca 10 minút... Ako na to, sa môžete pozrieť v našom video-návode. Palivo je MIX – Natural 95 + plne syntetický vysokootáčkový olej v pomere cca 1:50. Pre jednoduchšie naštartovanie po dlhšej odstávke odporúčame zakúpiť štartovací sprej. Štvorkolka nemá spiatočku a je jednomiestna, z dôvodu bezpečnosti by na nej mali jazdiť dve deti súčasne. Stroj môže byť vybavený bezpečnostnou výtrhovou poistkou, ktorá v prípade pádu vypne motor.
Štvorkolka je osadená 4", alebo 6" kolesami. Všeobecne platí, že väčšie kolesá prejdú pohodlne väčšie nerovnosti, rozdiel medzi 4" a 6" palcovými kolesami je v tomto zmysle minimálny, takže sa jedná z väčšej časti iba o dizajnovú záležitosť. So 6" kolesami je štvorkolka opticky väčšia, je asi o 2 cm vyššie nad zemou, od stúpačiek k sedadlu sa však rozmer od 4" na rovnakom modeli nelíši, takže na ňom môže jazdiť rovnako veľké dieťa.


Výhody benzínového stroja 49cc:

  • stačí naliať palivo a môžete jazdiť prakticky stále a s neslabnúcim výkonom
  • vojde do bežného kombíka, takže pokiaľ ju chcete previesť, nebude problém
  • možnosť obmedzenia rýchlosti a výkonu
  • štvorkolka môže byť vabavená diaľkovým ovládaním s možnosťou naštartovať a vypnúť motor až na diaľku cca 60 m v prípade, že sa dieťa rúti na prekážku.


Nevýhody benzínového stroja 49cc:

  • nutná manipulácia s benzínom a olejom - štvorkolka jazdí na MIX NATURAL 95 + plne syntetický vysokootáčkový olej pre 2T motory
  • väčší hluk ako pri elektrickom modeli
  • pri obmedzení výkonu/rýchlosti je nutné jazdiť iba po rovine a na povrchu, ktorý nekladie veľký odpor, inak hrozí poškodenie odstredivej spojky
  • absencia spiatočky

 
 
Elektrická štvorkolka 500W, 800W, 1000W, 1200W, 1300W (cca 3 – 7 rokov / cca 90 – 130cm)
 
Detská elektrická štvorkolka je vhodná pre deti od cca 2,5 roku veku a veľkosti cca 90cm. Plyn sa pridáva rýchlopalom na pravej strane riadidiel ako pri motorke. Pridávanie plynu je plynulé (čím viac pridáte, tým rýchlejšie idete).
Štvorkolka je vybavená spiatočkou a môže byť vybavená dvoj alebo trojstupňovým obmedzovačom rýchlosti, väčšinou sa nechá obmedziť na rýchlosti 10, 20 alebo 30 Km/h. Obmedzenie sa nastavuje kľúčikom, aby si dieťa nemohlo rýchlosť samo prepnúť.
Štvorkolka je oproti benzínovej verzii veľmi tichá a tak nie je problém s ňou ísť treba do parku, do mesta, alebo jazdiť v husto zastavanej oblasti. Rozhodne sa NEJEDNÁ o štvorkolku štýlu plastových autíčok, ktoré stretávate na chodníku a ktoré majú problém vyjsť malinký kopček. Štvorkolky sú vybavené motorom 500, 800, 1000, 1200, alebo 1300W. Všetky motory sú dostatočne silné, aby vyšli aj väčší kopec a nie je problém aby štvorkolka uviezla aj dospelého človeka. Konštrukčné zaťaženie stroja je väčšinou 80Kg. POZOR: výkon stroja však nezáleží iba na watoch, ale aj na voltoch. Stroj osadený motorom 1000W 48V má výrazne väčší výkon ako stroj s motorom 1000W 36V. Okrem už spomínaných voltáží 36 a 48V sa tiež používa 24V a 60V. Dôležité je tiež, aby motor bol bezkefový, v prípade opaku sa jedná o veľmi zastaranú technológiu, u lacných štvorkoliek ale stále využívanú.
Podľa typu sú stroje osadené olovenými batériami CSB 15Ah (POZOR, niektoré typy môžu byť osadené čínskymi batériami 12Ah), či originálnymi lítiovými batériami s rôznou kapacitou (dojazdom). Podľa typu použitej batérie sa výrazne líši hmotnosť aj dojazd stroja. S lítiovou batériou stroj príde výrazne ďalej.
Dĺžka dojazdu je závislá od mnohých faktorov. Záleží na váhe jazdca, na kvalite nastavenia stroja (namazanie a našponovanie reťaze, zbiehavosť predných kolies, nesmie pribržďovať brzda, atď.), profilu trasy, povrchu trasy (pevný asfalt / tráva) a štýlu jazdy (na pol plynu prejdete oveľa viac, než na plný plyn). Štvorkolka sa do plna nabije za cca 6 – 8 hodín.
Štvorkolka je osadená 4", alebo 6" kolesami. Všeobecne platí, že väčšie kolesá prejdú pohodlne väčšie nerovnosti, rozdiel medzi 4" a 6" palcovými kolesami je v tomto zmysle minimálny, takže sa jedná z väčšej časti iba o dizajnovú záležitosť. So 6" kolesami je štvorkolka opticky väčšia, je asi o 2 cm vyššie nad zemou, od stúpačiek k sedadlu sa však rozmer od 4" na rovnakom modeli nelíši, takže na ňom môže jazdiť rovnako veľké dieťa.
Štvorkolka potrebuje iba minimálnu údržbu.

 
Výhody elektrického stroja 500W, 800W, 1000W, 1200W či 1300W:

  • veľmi tichý chod motora a žiadne emisie - možnosť jazdiť v parku, susedovi pod oknom, či napríklad na dopravnom ihrisku
  • možnosť obmedzenia rýchlosti/výkonu jednoduchým prepnutím tlačidla
  • spiatočka - jednoduchým prepnutím tlačidla
  • minimálna údržba, v podstate sa jedná iba o pravidelné dobíjanie batérie


Nevýhody elektrického stroja 500W, 800W, 1000W, 1200W či 1300W:

  • nutnosť stroj nabíjať zo zásuvky 230V, do úplného nabitia väčšinou cca 6 hodín
  • obmedzený dojazd a slabnúci výkon na jedno nabitie, po určitej dobe je nutné stroj dobiť, či vymeniť batérie
  • neodporúča sa jazdiť v mokrom, či mrazivom počasí


Benzínová štvorkolka ATV 125cc (cca 6 – 13 rokov / cca 110 – 140cm)

Detská štvorkolka ATV 125cc je vhodná pre deti cca od 6 rokov ale v pohode sa na nej zmestí aj dospelák. Plyn sa pridáva páčkou na palec na pravej strane riadidiel ako u veľkých štvorkoliek. Štvorkolka môže byť vybavená diaľkovým ovládaním, ktorým je možnosť na cca 60m štvorkolku naštartovať a vypnúť motor v prípade, že sa dieťa rúti na prekážku. Na štvorkolke je možnosť jazdiť prakticky celý deň, stačí len doliať benzín.
Štvortaktný motor je relatívne tichý, asi ako klasická cestovná motorka (hlboko bublá). Palivo je iba Natural 95. Olej sa do paliva nepridáva, ten je naliaty samostatne v motore a mení sa v určitých intervaloch, ako pri aute. Olejová náplň je spoločná pre motor aj prevodovku.
Štvorkolka je automatická - radenie iba vpred / vzad (vpred / neutral / spiatočka), alebo poloautomatická 3 rýchlosti vpred + spiatočka (1-2-3 vpred / neutral / spiatočka) - radí sa bez spojky, iba je nutné porovnať otáčky a následne sa zaradí požadovaná rýchlosť. Pri žazení nesmie byť motor v ťahu, alebo vo veľkom útlme (brzdenie motorom). Pokiaľ sa zastavuje, nekrčí sa spojka, ale normálne sa zastaví, potom je možné opäť pridať a štvorkolka sa rozbehne, len ak chcete ísť rýchlejšie, po rozbehnutí a dosiahnutí vyšších otáčok zaradíte ďalší rýchlostný stupeň. Pri preraďovaní z prednej rýchlosti na spiatočku a naopak je nutné zastaviť a nechať opadnúť otáčky na voľnobeh, až potom je možné preradiť.
Štvorkolka sa štartuje elektricky a to tlačidlom na riadidlách, prípadne pomocou diaľkového ovládača, mechanicky sa ATV naštartovať nedá, žiadna štartovacia páka tu nie je.
Štvorkolka je osadená 7", alebo 8" kolesami. Všeobecne platí, že väčšie kolesá prejdú pohodlne väčšie nerovnosti. Modely 8" sú aj širšie, takže stabilnejšie, myslite ale na šírku štvorkolky, ak chcete jazdiť napr. do úzkych vrátok, alebo nakladať na vozík za auto. Štvorkolka je jednomiestna, ale 2 malé deti sa na nej zmestia.
 
Je potrebné si uvedomiť, že sa jedná o detské štvorkolky a aj keď sú konštruované do hmotnosti cca 90 kg, tak vhodná užívateľská hmotnosť je cca 40 - 50 kg. Hmotnosť sa samozrejme odráža na priechodnosti stroja. So 90Kg oteckom štvorkolka neprejde to čo s 20Kg drobcom.
Obrovský vplyv na silu štvorkolky a jej priechodnosť má obmedzenie plynu (rýchlosti), či nedostatočné nastavenie stroja: veľmi napnutá reťaz, pribrzďujúce koleso, podhustené koleso, atď.
 
 
125cc AUTOMAT vs. 125cc POLOAUTOMAT ?????

Automatické radenie je postavené na princípe odstredivej spojky, nie je teda vhodné do veľkých kopcov, blata, či na veľké nerovnosti, kde je potrebné štvorkolku rozbehnúť z miesta napríklad keď sú kolesá zapadnuté v diere, či zaklinené veľkým kameňom. Pokiaľ sa ale môžete so štvorkolkou rozbehnúť už pred náročným terénom s následným prejdením nebude problém. Pre predstavu sa môžete pozrieť na krátke video, ktoré sme pre Vás natočili – jedná sa o ATV 125cc s automatickou prevodovkou (odstredivou spojkou). Ideálne prostredie je krátko kosená rovná, či mierne naklonená lúka, poľná či asfaltová cesta atp. Výhodou je, že sa dieťa nemusí sústrediť na radenie, ale iba na riadenie.
 
Poloautomatické radenie má pevne dané prevody 1 – 2 – 3 + spiatočku. Je teda oproti automatu vhodnejší do terénu a na jazdu do väčších kopcov. Nevýhodou je nutnosť stáleho radenia, kde je potrebné zvážiť, či dieťa, ktoré má na štvorkolke jazdiť, zvládne riadiť a pri tom radiť.
 
 
Elektrická štvorkolka 1000W, 1200W, 1300W "veľkostne zodpovedá ATV 125cc" (cca 6 – 13 rokov / cca 110 – 140cm)

Detská elektrická štvorkolka je vhodná pre deti cca od 6 rokov ale v pohode sa na nej zmestí aj dospelá osoba. Plyn sa pridáva rýchlopalom na pravej strane riadidiel ako pri motorke. Pridávanie plynu je plynulé (čím viac pridáte, tým rýchlejšie idete). Štvorkolka môže byť vybavená dvoj alebo trojstupňovým obmedzovačom rýchlosti. Väčšinou sa nechá obmedziť na rýchlosti 10, 20 alebo 30 Km/h. Obmedzenie sa nastavuje kľúčom, alebo tlačidlom. Štvorkolka je vybavená spiatočkou (elektrický prepínač je umiestnený na riadidlách). Štvorkolka je veľmi tichá a tak nie je problém s ňou ísť treba do parku, do mesta, alebo jazdiť v husto zastavanej oblasti. Rozhodne sa NEJEDNÁ o štvorkolku štýlu plastových autíčok, ktoré stretávate na chodníku a ktoré majú problém vyjsť malinký kopček. Štvorkolky sú vybavené motorom 500, 800, 1000, 1200, alebo 1300W a všetky motory sú dostatočne silné, aby vyšli aj väčší kopec a nie je problém aby štvorkolka uviezla aj dospelého človeka.
Podľa typu sú stroje osadené olovenými, či lítiovými batériami s rôznou kapacitou (dojazdom). Podľa typu použitej batérie sa výrazne líši hmotnosť aj dojazd stroja. S lítiovou batériou stroj príde výrazne ďalej. Štvorkolka s lítiovou batériou je o niečo drahšia.
Dĺžka dojazdu je závislá od mnohých faktorov. Záleží na váhe jazdca, na kvalite nastavenia stroja (namazanie a našponovanie reťaze, zbiehavosť predných kolies, nesmie pribržďovať brzda, atď.), profilu trasy, povrchu trasy (pevný asfalt / tráva) a štýlu jazdy (na pol plynu prejdete oveľa viac, než na plný plyn). Štvorkolka sa do plna nabije za cca 6 – 8 hodín.
Štvorkolka potrebuje iba minimálnu údržbu. Štvorkolka je jednomiestna, ale 2 malé deti sa na nej zmestia.
 
 
Benzínová štvorkolka ATV 150cc (najskôr od 12 rokov)

ATV 150cc je už veľká štvorkolka a je veľkosťou vhodná ako pre deti cca od 13 rokov, tak aj pre dospelých. Na štvorkolke je možnosť jazdiť prakticky celý deň, stačí len doliať benzín. Štvortaktný motor je relatívne tichý, asi ako klasická cestovná motorka. Motor obsahuje olejovú náplň, ktorú je nutné po nabehnutí určitého počtu kilometrov vymeniť. Olejová náplň je spoločná pre motor aj pre prevodovku. Palivo je Natural 95. Štvorkolka je automatická - radenie iba vpred / vzad (vpred / neutral / spiatočka) alebo manuálne, kde sa radí pomocou spojky, ktorá je na ľavej strane riadidiel. Štvorkolka sa štartuje elektrickým štartérom na riadidlách, kolesá sú spravidla o veľkosti 8" alebo 10". Plyn sa pridáva palcom, pomocou páčky na pravej strane riadidiel.


Benzínová štvorkolka ATV 250cc, 350cc a viac (cca od 16 rokov)

ATV 250cc, ATV 350 sú už veľké štvorkolky, aké bežne vídate na cestách a sú určené skôr pre dospelých. Takto veľké ATV môžu byť takzvane bez papierov (bez ŠPZ), tieto štvorkolky sa nedajú prihlásiť na premávku na pozemných komunikáciách, alebo "s papierami" (s ŠPZ), také štvorkolky sa nechajú prihlásiť a bez problémov môžu jazdiť aj po ceste. Na štvorkolke je možnosť jazdiť prakticky celý deň, stačí len doliať benzín. Štvortaktný motor je relatívne tichý, asi ako klasická cestovná motorka. Motor obsahuje olejovú náplň, ktorú je nutné po nabehnutí určitého počtu kilometrov vymeniť. Olejová náplň je spoločná pre motor aj pre prevodovku. Palivo sa používa Natural 95. Štvorkolka môže byť automatická - radenie iba vpred / vzad (vpred / neutral / spiatočka), alebo "manuálne" (s manuálnym radením R-N-1-2-3-4). Štvorkolka sa štartuje elektrickým štartérom (spínač na riadidlách).
Zpět...