ZAVŘÍT
MENU
0
Stav nákupného košíka
0,00 €
AKČNÉ PRODUKTY Náhradné diely   Doplnky Pre jazdcov ŠTVORKOLKY PITBIKE MINICROSS ELEKTROKOLOBEŽKY BUGINY MINIBIKE
ZAVRIEŤ

Ako vybrať moto oblečenie

Ako vybrať moto oblečenie
Prvá vec, ktorú by mal riešiť každý, kto sa chystá jazdiť na nejakom stroji, či už je to motorka, štvorkolka, bugina... na každý stroj je potrebné určité bezpečnostné vybavenie, ktoré Vás ochráni pred zranením v prípade nejakej kolízie.

 
 
  
 
 
 
 
 
Helma ...dôležité pre všetky stroje (motorky, štvorkolky, kolobežky, buginy, hovery, elektrobicykle)
 
Helma je najdôležitejšie bezpečnostné vybavenie pre jazdu na čomkoľvek...

 
V ponuke máme niekoľko heliem rôznych značiek a cenových kategórií. Všetky nami ponúkané helmy majú homologáciu CE!
Helma musí dobre sedieť, nesmie byť malá, aby netlačila, ale nesmie byť veľká, aby zas nebola voľná, nepadala a na hlave neposkakovala.
 
Pre dobrý výber helmy je nutné zmerať budúcemu jazdcovi obvod hlavy... cez čelo - nad ušami.
U každej helmy je možnosť vybrať veľkosť... písmenná veľkosť je doplnená o rozmer - obvod hlavy, ten je obzvlášť dôležitý...
K helme je dobré prikúpiť motocyklové okuliare, v žiadnom prípade neodporúčame kupovať motocrossovú helmu so sklápacím sklom. Motocrossová helma má kvôli ochrane brady veľmi špicatý tvar... extrémne zahnuté sklo veľmi skresľuje výhľad, následkom je veľmi zlý odhad a bolesť hlavy. (tieto helmy v našej ponuke nenájdete)
 
Pokiaľ nameriate dieťaťu obvod hlavy napr. 53 cm, odporúčam zakúpiť veľkosť helmy "M", pokiaľ ale nameriate obvod hlavy 54cm a kupujete stroj na Vianoce... s tým, že na ňom budete jazdiť až za pol roka, odporúčam veľkosť "L" . Dieťa môže o niečo povyrásť, alebo sa nechá prípadná vôľa vymedziť napríklad kuklou, ktorá je dobrá aj z hygienických dôvodov, helma dieťaťu aspoň dlhšie vydrží. Samozrejme pokiaľ bude po Vianociach helma nepoužitá, radi Vám ju vymeníme za inú veľkosť, ktorá bude lepšie sedieť.
 
Veľkosti helmy...
 

Označenie  Obvod hlavy
XS 49 - 50 cm
S 51 - 52 cm
M 53 - 54 cm
L 55 - 56 cm
XL 57 - 58 cm
XXL 59 - 60 cm
XXXL 61 - 62 cm

 
Niektorí rodičia hovoria, že deťom stačí helma, ktorú majú na bicykel, áno aj helma na bicykel je lepšia ako nič, ale zdravie máte iba jedno a helma na bicykel je pre jazdu na motorových strojoch nedostačujúca. Tzv motohelma je konštruovaná do vyšších rýchlostí, navyše má oproti cyklo helme chránenú bradu, takže pri páde, pri náraze je tvár viac krytá.
 
 
Okuliare ...dôležité pre všetky stroje (motorky, štvorkolky, kolobežky, buginy, hovery, elektrobicykle)
 
Musíte vidieť!
aby ste dobre videli, aby sa Vám do očí nelietal prach, voda, blato, pri chladnom počasí nepríjemný studený vietor po ktorom máte oči plné sĺz, ale aj ochrana očí pred vetvičkami pri prechádzaní neprehľadného terénu, je nutné používať motocyklové okuliare. Sú podobné ako okuliare na lyže, ale majú tvar prispôsobený helme. Okuliare musia do helmy zapadnúť a perfektne priľnúť na tvár jazdca. Okuliare nesmú v žiadnom prípade visieť na helme, medzi okuliarmi a tvárou nesmie byť medzera.
 
 
Rukavice ...dôležité pre všetky stroje (motorky, štvorkolky, kolobežky, buginy, hovery, elektrobicykle)

Keď pominem tvorbu mozoľov, ktoré sa tvoria pri držaní heftov riadidiel a použitie pre prípad chladu, sú rukavice dôležitým bezpečnostným vybavením. Je veľmi nepríjemné, keď Vás do ruky švihne vetva stromu, okolo ktorého práve prechádzate...
Tiež padajúci človek dá ruky inštinktívne pred seba... ruky sú teda často prvá časť tela, ktorá príde do kontaktu so zemou... vyvarujte sa odretých dlaní použitím rukavíc!
 
 
Moto oblečenie - bunda, nohavice, dres  ...dôležité pre motorky, štvorkolky, kolobežky, buginy
 
Existuje oblečenie určené priamo na jazdu na motorke, štvorkolke, či v bugine.
 
Bunda + nohavice väčšinou tvoria set, predáva sa síce aj samostatne, ale dizajnovo patrí k sebe. Bundy a nohavice sú takmer vždy vyrobené z CORDURA 600D, čo je materiál odolný vode a vetru a je veľmi pevný na oter. Bundy majú pevné zipsy, vrecká, pružný pás a vyberateľné penové chrániče. Toto oblečenie ochráni a navyše bude Vaše dieťa COOL!
 
 
Dres  ...dôležité najmä pre motorky, štvorkolky, buginy

Dres... používa sa v podstate ako "tričko" je to dizajnový doplnok, ktorý sa páči a kryje chrániče pred znečistením. Jazdec potom pôsobí uhladenejším dojmom. Motokrosový dres by mal Váš tím vhodne reprezentovať. Veľmi dôležitá je však tiež aby mal dres perfektnú priedušnosť. Motocyklový dres musí všetku vlhkosť efektívne odvádzať preč. Po tréningu, tak už nebudete mať kompletne prepotený dres. Pot aj všetku vlhkosť odvedie motocyklový dres preč.


Chránič tela  ...dôležité najmä pre motorky a štvorkolky

Telový chránič je vyrobený z pevného materiálu, ktorý odoláva nárazom. Výhodou je ochrana celej hornej časti tela naraz. Tento chránič nahrádza Chránič, Chrániče lakťov, ďalej chráni ramená a hrudník. Chránič sa väčšinou upevňuje pomocou klasického zipsu, prípadne suchého zipsu. Je vyrobený z priedušného materiálu, na chránič sa oblieka krycí dres, to ale nie je nutnosť.
 
 
Chránič chrbtice "chrbticu" ...dôležité pre motocykle a štvorkolky

Chrbtica je nutná výbava všetkých motorkárov a štvorkolkárov. Záchrana pri páde napríklad na koreň, obrubník, či iný vyčnievajúci povrch. Aj pri páde na rovnú zem ale chrbtica veľmi zmierni náraz čím chráni Váš chrbát.
 
 
Topánky ...dôležité pre motocykle a štvorkolky

Vhodnou motocyklovou obuvou predídete poraneniu nohy napr. pri páde... často sa tiež stáva, že pri rozbiehaní si jazdec na štvorkolke nestihne dať nohu na stúpačku a nabehne si na ňu zadným kolesom. Aj v prípade prevrátenia motorky, či štvorkolky je nutné mať chránenú celú nohu, hlavne ale členky. Je nutné použiť aspoň nejakú vysokú obuv, ideálne riešenie je nákup motocyklových topánok, ktoré taktiež nájdete v našej ponuke. Topánky sú priamo určené pre jazdu na motocykli/štvorkolke, ich konštrukciou je docielená perfektná ochrana členkov, holene, nártu a vôbec celé nohy.
 
 
Chránič na kolená a lakte ...dôležité najmä pre kolobežky a hovery, ale možno použiť aj pre motorky a štvorkolky

S týmito chráničmi, predídete v prípade pádu bolestivým úrazom kolien a lakťov.


Zpět...